Yap – İşlet – Devret Modeli

Türkiye için çok önemli bir bütçe dışı yatırım finansmanı tekniği olduğuna inandığım, Yap – İşlet – Devret (YİD) modelinin araştırılması sırasında bilimsel bir bakış açısı taşımaya özen gösterdim.

Özellikle bu modelin, çok yeni ve güncel olması ve yeterli miktarda yerli ve yabancı kaynak bulunmaması, araştırmamı sınırlayan en önemli faktörler olmuştur. Ancak uygulama örneklerinin, teorik araştırmalardan daha çok olduğu ülkemizde, bu araştırma konusunda önemli tespitler yaptığım inancındayım.

Elinizdeki bu eser, T.C. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yapmış olduğum yüksek lisans (master) çalışmam sırasında savunduğum tezimin daha geliştirilmiş bir örneği olmaktadır.

Bu konudaki araştırmalarım, çeşitli boyutlardan sürdürülmesine, özellikle çok büyük ihtiyaç oılduğu inancındayım. Öncelikle konunun yasal(hukuki) boyutunun başlı başına incelenmesi yerinde olacaktır. Mahalli İdarelerimizin, özellikle belediyelerimizin yeniden yapılandırılmasında bu finans tekniğinden yeterince yararlanılmalıdır.

Uluslararası yatırım finansmanı tekniği olarak, her geçen gün gelişeceğine inandığım bu model, küçülen dünyamızın ekonomik bütünleşme gayretlerine olumlu katkılar yapacaktır.

Bütün bu çalışmalarımda, gerek bilimsel yönlendirmeleri ile gerekse samimi ve dostça yaklaşımları ile başta danışmanım Prof. Dr. Muharrem ÖZDEMİR olmak üzere, bütün değerli hocalarıma, T.C. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bütün mensupları ile çalışma arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ederim.

Bu çalışmamı yayınlayan “Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı” adına, muhterem hocam Prof. Dr. Turan YAZGAN’a ve ETAM A.Ş. Matbaa Tesisleri’nin bütün çalışanları ile çalışmalarımın her döneminde yoğun ilgi ve desteğini esirgemeyen kıymetli eşim Şûle Etçioğlu‘na da teşekkür borçluyum

Adapazarı, Mart, 1996
Erkal ETÇİOĞLU