Adapazarı Lisesinin 50. Yılını Kutlarken

Şehrimizin ilk kurulan lisesi olan Adapazarı Lisesinin kuruluşunun 50. yılını bugün 3 Haziran 2005’de Çark Caddesindeki okulun bahçesinde kutlayacağız. Daha sonra ismi Adapazarı Atatürk Lisesi olarak değiştirilen lisenin yetiştirdiği beldemize ve Türkiye’ye hizmet etmiş bir çok ünlü öğrenci bulunuyor. Bu kutlama günün ananevi bir şekilde kurum kültürü unsuru haline getirenlerin başında okulu müdürü Talha Yaycı, Osman Özkan, Müjgan Zaman, Cafer Şen, Sefer Beyenal, Gülören Kır gibi fedâkar insanlar bulunuyor.

Adapazarı Lisesinde kimler yetişmedi ki? Milletvekili ve Bakanlarımızdan; Nevzat Ercan, Ersin Taranoğlu, Mümtaz Özkök, Ertuğrul Eryılmaz Belediye Başkanlarımızdan; Ünal Ozan, Aziz Duran, Ulvi Çavdaroğlu, Meclis Başkanlarımızdan; Hamdi Güler, Azmi Gürkan, ATSO Genel Sekreteri Nurettin Temiz, Burhanettin Kılıç Sakaryaspor Başkanlarımızdan ve Sporcularımızdan; Sabri Küçük, Sezai Çiftçi, Nedim Kurtiç, Bilim Dünyasından; Prof. Dr. İsmail Aydemir, Prof. Dr. Murat Demircioğlu, Prof. Dr. Cengiz Arslan, Generallerimizden; Tümgeneral M.Emin Alpman, Gazeteci ve yazarlarımızdan; Şansal Büyüka, Necati Mert, Hasan Kurtiç, Bürokratlardan; Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş gibi ismini sayamadığımız bir çok ünlü yetişti.

Özellikle lise döneminin; yetişen geçlerimizin hayatlarında önemli bir yeri vardır. Gençlik döneminin başlangıcına denk gelen bu dönemde genellikle ilk defa denediğimiz şeyler olur. Özellikle çalışma disiplini ve hayata hazırlanma prensipleri bu dönemde kazanılır. Bu önemli tecrübeleri yine okulumuzun fedakâr ve çilekeş öğretmenleri verirler. Adapazarı Atatürk Lisesinden de unutulmaz kahramanları hep eli öpülesi öğretmenlerimiz olmuştur. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Sağ olanları da bu kutlama gününde görürsem çok mutlu olacağım. Ruşen Altınok, Resul Arslan, Mefaret Hanım, Hayrettin Bey, Gönül Hanım, Gürak Bey, Kimyacı Şeref Hanım,  Edebiyat öğretmenimiz Abay Dağlı, Müzik Öğretmenimiz Mustafa Bey, Hüseyin Bey hep bu şehre ve gençlerine değer kazandırdılar. Burada isimlerini hatırlayamadığımız nice isimsiz kahraman “Adapazarı Lisesi Efsanesi”ni yarattılar.

Adapazarı’nın ilk kurulan lisesi olması nedeniyle şehir hayatında önemli bir yeri olan Adapazarı Lisesi aynı zamanda yetiştirdiği öğrencilerin başarıları ile de şehre yön vermiştir. Böylesine önemli bir eğitim öğretim ocağının 50. kuruluş yılını kutlamak bana göre çok anlamlıdır. Bu anlamı “Kurum Kültürü” açısından ele alırsak liseden yetişenlerin mesleki ve kültürel dayanışması da önem arzeder. Yapılacak dayanışma çalışmaları ve lobi faaliyetleri ile önemli bir sivil toplum insiyatifi doğuracak gibi görünüyor.

Üstelik lisenin gelişimin arttırmak, onu yeni hedeflere yönlendirmek için bu sempatizan grup önemli maddi ve kültürel katkılar ortaya koyabilir. Yeni mezunlara kendilerini geliştirmeleri için sosyal desteği bu grup sağlayabilir. Lisemize katkı sağlayanlara binlerce teşekkürler sunuyorum.

Sonuç olarak Adapazarı Atatürk Lisesi’nin 50. kuruluş yıldönümü hem şehrimize hem de orada yetişen ve yetişecek gençliğe hayırlı olsun. Böylesine köklü eğitim kurumlarına bugün her zamandan fazla ihtiyaç duyuluyor. “Nice 50 yıllara” diyorum.

Erkal ETÇİOĞLU