Avrasya ve Yeni Düzen
Dünyayı yeniden şekillendirmeye karar verenler arasındaki, adı konulmamış savaş, bütün hızı ile devam ediyor. Dünyayı en az 5 blok ülke grubuna bölme işlemi, önümüzdeki 20 yıl içinde gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu 5 blok şöyle sıralanabilir.
1- Amerika Birliği
2-Avrupa Birliği
3-Avrasya Birliği
4-Asya Birliği
5-Afrika Birliği
1-Amerika Birliği, Kuzey ve Güney Amerika’yı kapsayacak şekilde NAFTA ekonomik birliği şemsiyesinde ABD’nin liderliğinde gelişmesini sürdürüyor.
2- Avrupa Birliği, ekonomik ve siyası birleşmesini hızla tamamlıyor. Askeri güvenliğini sağlayacak uzlaşılmış kabul düzeyine ulaştı. Anayasını tamamlayarak hukuki ve sosyal altyapısını oluşturuyor.
3- Avrasya Birliği, bölge ülkelerini oluşturmada yoğun ABD-Rusya çekişmesi yaşanıyor. Avrasya Birliği mutlaka kurulacak Ancak
kimin liderliğinde olacak bu kesinleşmiş değil.
4- Asya Birliği, Çin ve Japon dengesine eklenecek Hindistan unsuru ve Pasifik grubu ile oluşması muhtemel. Şanghay Beşlisi ilk adımlar olarak görülebilir.
5- Afrika Birliği, fiilen kuruluşunu tamamladı. Hakim oyuncular G.Afrika, Mısır, Nijerya olarak belirtilebilir.
İşte bütün bu gelişmeler, önümüzdeki yıllarda dünyada çok şeyin değişeceğini söylüyor. En önemli gelişme, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün bu yeni düzene göre yeniden değişeceğini, üstelik NATO’nun BM’den ayrı olarak Dünya Güvenlik Örgütü’ne döneceğini gösteriyor. Bu bloklar arasında kalan geçiş bölgelerinde kalan ülkelerin üzerinde oyunlar oynanmaya devam edecektir. Orta Amerika, Akdeniz, Ortadoğu v.s. gibi geçiş kuşaklan taşıdıkları değere göre bu bloklar arasında katalizör olacaklardır. Örneğin AB’nin Akdenizli 5 ülkesi, Afrika’nın Akdenizli 5 ülkesi ile özel anlaşmalar yapabilir. Veya Avrasya’nın 5 ülkesi Ortadoğu’nun 5 ülkesi ile özel ilişkiler geliştirebilir. Sonunda bu bloklaşma, bir Dünya Konfederasyonu’na yol açabilir: Çünkü, dünyamız, ulaşım, iletişim ve bilginin gelişmesi ile artık oldukça ufalmıştır.
Ama asıl sorun, Avrasya Birliği’nin kimin güdümünde kurulacağı gerçeğidir. Bu yönde 2 eylem geçerlidir. Her iki harekette de Türkiye kilit ülkedir. ABD, Rusya’dan erken davranarak bu yönde operasyonlara başlamıştır. Afganistan operasyonu ile Merkezi Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ile Kafkasya’da önemli kazançlar sağlamıştır. En son Gürcistan’da yapılan “Kadife Devrim” ABD’nin eseridir. Şimdi Azerbaycan’a yerleşmeye uğraşmaktadır. Ama bu coğrafya da var olabilmek için, Türkiye’nin özel geostratejisine ve Türk Ordusu’na ihtiyacı bulunmaktadır. Türkiye, ABD’nin asla vazgeçemeyeceği bir hedefidir. Onun için Türkiye’de iyice yerleşmesi ve Türkiye’yi kontrol etmesi mutlaka gereklidir. Ancak bunu, ABD başaramamıştır. Çünkü Türkiye, en az ABD kadar Büyük bir davet tecrübesine sahiptir. Ülkemize dayatma ile kimse istediğini kabul etmez. ABD, Türkiye ile onak olmayı ve bu konuda samimi davranmayı öğrenmelidir. Bin Ladin ve Saddam bahaneleri ile yeni dünya düzeni kurulamaz. Bunun tek yolu ikna ve uzlaşmadan
geçer. Türkiye’yi bombalarla kimse taraf değiştirmeye ikna edemez.
Şimdi Avrasya Birliği için Rusya’da oyun kurucu olarak ortaya çıkmıştır. ABD karşısında sürekli gerileyen Rusya yeni tezler geliştirmeye başlamıştır. Albert Çernişev, Rusya adına Türkiye’ye birlik önermektedir. Bu teklif, fikir olarak iyidir. Ancak bütün Asya yi içine alamaz. O zaman bu birliğin adı Avrasya olmaz. Bu birlik, Türkiye, Rusya, Iran, Kafkas ülkeleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Ukrayna’dan kurulmalıdır. Yani sürekli Avrupa ile ilişkileri olan ülkeler seçilmelidir. Bu birlikte Yunanistan asla yer almamalıdır.
Avrupa Birliği’nin de bu oluşuma sıcak bakacağını düşünüyorum. Bu durum, belki de Türkiye’nin Avrupa Birliği ne girişini de kolaylaştıracaktır. Türkiye’nin her zaman alternatifleri vardır. Biz dünyada yalnız kalacak bir ülke değiliz. Çıkarlarımız nerede ise, orada olmalıyız. Hem Avrupa Birliği, hem Avrasya Birliği ülkesi olmalıyız. Bu kilit öneminden dolayı Türkiye, Birleşmiş Milletleri’nin yeni organizasyonunda mutlaka icra konseyinde asil üye olarak yer almalıdır.