Devletin ve Siyasetin Hakkını Vermek
17 Ağustos 1999 depreminden ve ekonomik krizden beri kendimize ve birbirimize birçok sorular soruyoruz. Nerelerde hatalar yaptık? Zor günlerde kim şehrimize ve bizlere sahip çıktı? Gelecek için kimlere güvenmeliyiz? Devlet, Adapazarı’na ne ölçüde destek oldu. Siyasetçilerimiz gerekenleri yapabildi mi? Gerçekten hizmet edenler kimler? Devlet bize sahip çıkmıyor diyerek kendi beceriksizliklerini devlete atanlar kimler? Siyasette yıldızlaşan ve geride Kalanlar kim? Yapılan hizmetlerde kusurlu planlar ve göz boyayanlar kim? Gerçek ihtiyaçlar karşılanıyor mu?
Bütün bu sorulara kimi zaman olumlu, kimi zaman olumsuz cevaplar vermek mümkündür. Ancak yapılan hizmetlerin kimin tarafından ve nasıl yapıldığını da bilmemiz gerekir. Şimdi bunların önemli olanlarını sıralayalım.
a- Kalıcı konutlar
Bilindiği gibi devlet organizasyonu ile yapıldı. Çabuk bitsin diye çok müteahhide verildi. Halen eksiklikler devam ediyor. Ancak büyük ölçüde tamamlandı. Bazı müteahhitler esnafımıza zarar verdiler. Bu konuda bütün milletvekilleri, bürokratlar, belediye ve sivil toplum örgütleri ortak çaba harcadı.
b- Kanalizasyon ve içme suyu şebekesi
Devlet organizasyonunda İller Bankası tarafından yapıldı. İlk ihale bedeli yaklaşık 57 trilyon lira olarak açıklandı. Bazı küçük ayrıntılar dışında tamamlandı. Adapazarı’nın altyapı problemi sona erdirildi. Ortak bir çabanın sonucunda gerçekleştirildi. Bu borcu gelecek belediye yönetimleri ödeyecek.
c- Şehir içi ana yollar ve kaldırım düzenlemeleri
Hazine garantisinde Avrupa Yatırım Bankası kredisi ile Bayındırlık Bakanlığı ve Başbakanlık Proje Uygulama Biriminin kontrolünde belediye tarafından 4 özel sektör kuruluşuna ihale edildi. Bu konuda eski Sakarya Milletvekili Fevzi Zihnioğlu çok gayret sarf etti. Bu krediyi de gelecek belediye yönetimleri ödeyecek.
d- Karasu Çevre Yolu ve Erenler-Dörtyol Duble Yolu
Yine devlet tarafından zamanın Bayındırlık Bakanı Cevat Ayhan tarafından şehrimize kazandırıldı. Sivil toplum örgütlerinin özellikle ATSO’nun katkısı büyüktür.
e- Esnaf kredileri ve deprem mali yardımları
Bu kredinin Adapazarı’na uygulanmasında herkesin payı olmakla birlikte, sivil toplum örgütlerinden Esnaf Odaları ile eski Sakarya Milletvekili Ramis Savaş’ın katkıları büyük olmuştur. Ayrıca vergilerin ertelenmesi diğer mali konularda Muhasebeciler Odası’nın ve Hür Teşebbüs Konseyi’nin çabaları unutulmamalıdır. ve özellikle, bütün bu gayretlerin hemen hemen hepsine destek veren, şehrimize 1. Organize Sanayi Bölgesi, İpekyolu Serbest Bölgesi, Toyota Otomobil Fabrikaları, ENKA Doğalgaz Santralini ve modern bir şehir stadını kazandıran eski Sakarya Milletvekili arkadaşım Ersin Taranoğlu’nu da unutmamak lazımdır. Kendisinden daha nice başarılı hizmetler bekliyorum.
Bütün yukarıda sayılan veya sayılmayan siyasetçilerimiz, tıpkı kayan yıldızlar gibi siyaset sahnesinde şimdilik yoklar. Dostları üzülmüş, düşmanları şüphesiz sevinmişlerdir. Geride kalan dedikodular değil, yapılan gerçek hizmetlerdir. Sel geçmiş, kum kalmıştır.
Bu sütunlara aktaramadığımız daha nice çabalar ve adsız kahramanlar vardır. Bunların en başında ise Sakarya Valisi Sayın M.Cahit Kıraç bulunmaktadır. Şu bilinmelidir ki, Adapazarı için devlet imkanları ölçüsünde elinden geleni yapmıştır. Ve yapmaya da devam etmektedir. Devletimizin bizlere yaptığı hizmetlerin ölçüsünü siyaset adamlarımızın ve yerel yöneticilerimizin çalışmaları belirleyecektir. Bu durumu ve bürokrasiyi bahane edenlere ithaf ediyorum. Devlete iyi rehberlik edebilirsek, alamayacağımı hizmet yoktur.
Onun için bazı çarpık ve haksız uygulamalara bakmadan devlete ve bizlere hizmet eden siyasetçilerimize teşekkür etmeliyiz. Bu bizim vefakarlığımızın gereğidir.