Afişler ve Yerel Demokrasi
Bir şehrin kültürel ve siyasi zenginlikleri, farklı düşünceler ve ifade tarzlarının iyi düzenlenmiş alanlarda, zamanında ve çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde sergilenmesi ile gösterilebilir. Bunu bütün modern şehirler böyle yapmaktadırlar. Oysa bizim şehrimizde hizmetlerini tanıtmak amacı ile belediyelerimiz ve özellikle Büyükşehir Belediyesi, normal olmayan metotlar uyguluyorlar. Özellikle, elektrik direklerine asılan flama şeklindeki bayrakçıklar, adeta bir görüntü kirliliği oluşturuyor.
Binlerce flama, her elektrik direğinde sallanıyor. Bu mutlaka birilerini memnun ediyordur. Ama sormak lazım SEDAŞ kendisine ait elektrik direklerinin bu hizmeti karşılığında işgaliye veya kira alıyor mu? Yapılan bir sözleşme var mı? Ayrıca, hizmet tanıtımı amacı ile yapılan bu yoğun afişleme kampanyasının finansmanını kim karşılıyor? Bu afişleme faaliyetinin bütçesi ne kadardır? Gereğinden fazlası israf değil mi? İsraf, haram değil mi? Harcanan bu paraya yazık değil mi? Oysa bu paralarla kimbilir kaç fakir öğrenciye burs verilebilir, kaç fakir aile mutlu edilebilirdi.
Üstelik afişlerde yazılanlar halk için pek bir şeyi ifade etmeyen klişeleşmiş sözler. Bari bir kısmını, manalı sözlerle yazsaydılar. Afişlerden söz açmışken, son günlerin meşhur afiş ve pankartlarından da bahsetmek gerekiyor. Adamlar yazmış ve şehrin önemli yerlerine asmışlar; “Borçlu doğmayacak bundan sonra doğan, çünkü Başbakanımız R.Tayyip Erdoğan”
Allah aşkına, bu ne iddialı bir pankart. Her siyasi kuruluşumuz, kendi fikirlerini elbette propaganda etme hakkına sahiptir. Ancak sırf şiir kafiyesi uysun diye, böyle olmayacak pankartlar üretmek, inandırıcı olur mu? Türkiye’nin borcu ve ödeme durumu malum. Bir taraftan Amerika’dan 8.5 milyar dolar borç almaya uğrasan bir hükümet. Bir taraftan iktidar partisinin, böyle iddialı pankartlar asması, bence bu tam bir çelişkidir.
İnşallah dedikleri olur ve biz kendilerini alkışlarız. Ancak, olmazsa o pankartı yazanlar millet önünde mahcup olurlar. Bence, AKP’nin yazacak çok konusu var. Bence onları düşünmeliler.
Yerel demokrasi, şehrimizde mevcut bütün fikirler, bütün gruplar ye bütün unsurları ile yerleşmelidir. İnsan yetiştirmede, özellikle yerel siyasetin ihtiyacı olan kaliteli insan yetiştirmede, yerel demokrasi ve yerel yönetimler bir okul özelliğindedirler. İcraatlar, tenkitler, tenkitlerden dersler almakta, hep bu başlık altında düşünülmelidir. Çünkü iyi ve kötü kavramları, ancak birlikte olduklarında bir mana ifade eder.
Yerel demokraside şüphesiz afiş, pankart v.s olacaktır. Ancak bunlarla halka duyurulacak mesajın, manalı ve uyarıcı olmasına dikkat edilmelidir. Yoksa manasız ve mesajsız afişler, çevre kirliliğinden başka bir işe yaramazlar