AGDAŞ’ta Neler Oluyor?
Bilindiği gibi AGDAŞ A.Ş. (Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş.) 1993 yılında Adapazarı Belediye eski başkanımız Ünal Ozan tarafından kuruldu. Ancak 1994 yılından sonra belediye başkanlığına seçilen Sayın Aziz Duran tarafından gerçek anlamda faaliyete geçirildi. Şirket bundan sonra, gerekli kadroları atadı. Olabilirlik etütlerini tamamladı.
Dağıtım şebekesinin projelendirilmesine başladı. Sonra T. C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na doğal gaz tahsis edilmesi için başvurdu. Nitekim AGDAŞ’a T.C. Bakanlar Kurulu kararı ile yılda180 milyon metreküp doğal gaz tahsis edildi. Bu arada şehiriçi doğal gaz dağıtım şebekesinin 1/1000 projeleri tamamlandı. Hatta Kanada’nın “Consumer Gas” firması da bu proje ve olabilirlik etütlerini yeniledi. Kendileri ile ortaklık görüşmeleri yapıldı. Ancak anlaşmaya varılamadı. Daha sonra AGDAŞ ortakları olan Adapazarı Belediyesi, BELPAŞ, Sakarya II Özel İdaresi, ATSO, SESOB vs. gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşan yönetim kurulu ile faaliyetlerine devam etti. 1997 yılında Adapazarı Doğal Gaz Dağıtımı yap-işlet-devret metoduna göre “Zemin inşaat” firmasına ihale edildi. Ancak bu firma da geçen zaman içinde başarılı olamadı. Belediye ile mahkemelik oldu. İşi iptal edildi. 1999 yılına kadar BOTAŞ bir türlü doğal gaz kullanım iznini AGDAŞ’a vermedi. Genel Müdür Niyazi Kahveci, bu konuda çok gayret gösterdi.
Depremden sonra belediye AGDAŞ’taki hisselerini satma yoluna gitti. Şirketin yaklaşık %80 hissesinin “AEG Enerji” olarak bilinen Kaçmaz Ailesi’ne 900 bin dolara satıldığını duyduk. Ve ardında da bir sürü dedikodu ile birlikte değerlendirildi. Şirkette geriye kalan %20 belediye hissesinin de satılmasının tasarlandığını yeni öğreniyoruz. Ancak geçtiğimiz hafta konu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirildiğinde meclis duyarlı davranarak hisse satışına onay vermemiştir. Meclisin bu akıllı ve onurlu kararı bütün oyunları bozmuştur. Meclisi yürekten alkışlıyorum.
Bunun nedenine gelince, şehrimizin hava kirliliğini önlemenin tek yolu olan gaz konusunda “Belediye özelleştirme mantığının ötesine geçilerek tamamen devre dışı bırakılmak isteniyor. Ancak doğal gaz gibi stratejik bir önemdeki yerel piyasadan belediyenin çekilmesi mutlaka Adapazarlı doğal gaz tüketicilerinin zararına olacaktır. Bu %20 belediye hissesi halkımızın ve belediye¬mizin bir kontra) hissesidir. Haya kirliliğini çözmek belediyenin asli görevidir. Doğal gazın şehrimizde kullanılması sadece bir ticari olay değildir. Aynı zamanda bir sağlık ve istihdam olayıdır.
Üstelik yerel doğal gaz piyasasından belediyeyi çekmek tarihi bir hata olacaktır. Bu hata şimdilik belediye meclisinden dönmüştür. Ancak şüphem odur ki, bu işten rant sağlayacak çevreler bunun peşini bırakmayacaklardır. Ama inanıyorum ki Büyükşehir Belediye Meclisi ve onun gerçek Adapazarlı olan üyeleri, bu oyuna yine “Dur” diyeceklerdir.
Meclisin karar aldığı toplantı sırasında ve sonrasında meydana gelen olaylar ve açıklamalar insanı hayrete düşürmektedir. Bu olayla doğrudan bağlantısı olabileceği izlenimi veren bir meclis üyesinin “Bir firma hisselerin çoğunluğunu almak istiyor. Biz hissemizi satarsak bu firma bunu sağlayacak” demesi, olayın başka yönlerinin de olduğunu düşündürüyor.
Unutulmamalıdır ki Adapazarı Doğal Gaz Dağıtım Projesi’nin karlılığı gazın kullanılacağı büyük sanayi kuruluşları ve konutların ısınma ile özellikle mutfak kullanımlarına bağlıdır. Şu anda şehiriçi dağıtım kârlı değildir. Ancak gelecekte sanayi kuruluşlarının devreye girmesi ile kesinlikle karlı ve verimli bir yatırım olacaktır. Bazı çevrelerin bu büyük geliri Adapazarı halkından “kaçırarak kendi ceplerine indirmenin hazırlığında olduğunu görüyoruz. Bakalım bu oyundan kim galip çıkacak? “Tüm duyarlı Kamu ve özel kişilerine önemle duyurulur.