Belediyelerimiz ve Halk Sağlığı
Şehirlerimizde ve kasabalarımızda yaşayan halkımızın sağlığını korumak, en başta belediyelerimizin görevidir. Belediye hizmetlerinin yapılmasında bir numaralı öncelik halkımızın sağlığı ile ilgili konular olmalıdır. Bu görevin bir bölümü doğrudan, bir”kısmı da dolaylı olarak yerel yönetimlerimizin sorumluluklarına verilmiştir.
Bunlardan en önemlileri şunlardır.
a) İçme suyu olarak halkımıza ulaştırılan suyun temiz ve sağlıklı olmasının sağlanması
Bunun için Adapazarı İçme suyu şebekelerini yakın çevresi ile birlikte deprem sonucunda tamamen yenilemiştir. Abone bağlantılarının dışında, sistem sağlık açısından emniyetlidir. Ancak suyun mikroplardan temizlenmesi için kullanılan arıtma ve klorlama faaliyetleri sürekli kontrol edilmelidir. Bazı noktalarda hala problemler olmaktadır.
b) Mahalle aralarındaki sokaklar acilen yapılmalıdır.
Çünkü yazın gelmesi ile birlikte kışın çamur olan ara sokaklarımız, şimdi toz sebebiyle birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Özellikle üst solunum yolları hastalıkları ve verem gibi hastalıkların Adapazarı’ndaki gelişimi dikkatle izlenmelidir.
c) Kışın meydana gelen hava kirliliği mutlaka çözülmelidir.
Bunun çözümü ancak, şehir merkezinde doğalgaz kullanılması ile mümkündür. Hava kirliliği çocuklarımızın ihtiyarlarımızın astım ve diğer hastalıklara yakalanmalarına neden olmaktadır. Her ne kadar kömür kalitesi ve kirlilik ölçümleri yapılmakta ise de, sorun hala çözülememiştir.
d) Çöp toplama, sokak temizlikleri ve sinekle mücadele sıkı tutulmalıdır.
Özellikle sinekle mücadelede yine geç kalınmıştır. Bu konuda acil önlemler alınmalıdır. Sinekler larva döneminde yok edilmelidir. Şişleme tekniği sinekleri öldürmüyor. Sadece başka bölgelere kaçırtıyor.
e) Gıda maddelerinin üretim ve tüketiminde dikkatli takip şarttır.
Açıkta satılan meyve ve sebzeler ile unlu mamullerin satışlarında, özellikle seyyar satıcılar önemle izlenmelidir. Toz toprağın içinde açıkta gıda maddeleri sattırılmamalıdır.
f) Halkımızın psikolojik sağlığını bozan sosyal faktörlerle yakından ilgilenmelidir.
işsizlik ve ekonomik kriz nedeni ile birlikte depremin yarattığı güvensizlik, moralsizlik gibi konuların aşılmasında gerçek kültürel ye sportif etkinliklere ağırlık verilmelidir.
g) Halkımızın sağlık hizmetlerinden yeterince yaralanması için, ciddi önlemler alınmalıdır.
Bunların başında güzel hizmetler veren Belediye Polikliniği imkanları açısından daha da geliştirilmelidir. Ulaşım, ambulans, tahlil ve muayene giderleri için sosyal programlar yapılmalıdır. Evlere servis, sağlık taraması gibi çalışmalar arttırılmalıdır. Haç yardımları yeni şekillerde sürdürülmelidir.
Bütün bunlara eklenecek, daha bir sürü konu bulunmaktadır. Halk sağlığımızda en önemli sorun, sorumluların bu konuya yeterince önem vermemeleridir. Bu konu, diğer konularımızdan daha az önemsenmektedir. Gelecekte sağlıklı şehirlerde oturanlar, ancak bunun şuuruna varanlar olacaktır. Zorlukla geçimlerini sağlayan şehrimiz insanlarına yapılacak en büyük yardım, ancak yapılmadığı zaman ortaya çıkan halk sağlığı tedbirlerine önem vermek olacaktır.