Büyükşehir İmar Planı Üzerine Sorular

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişletilmesi ile Hendek İlçesi’nden Sapanca İlçesi’ne kadar uzanan geniş alanın 1/25000’lik Nazım İmar Planı yapılması gerekiyor. Bu iş için Hollanda’nın “Delfi Üniversitesi”nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından .tercih edildiğini duyuyoruz. Üstelik bu tercihin neden yapıldığı da belli değil. Bu tercihin nedeni halka açıklanmalıdır. Delfi Belediyesi ve şehri ile deprem sırasında sağlanan yakın ilişkiler mi, bu tercihe neden olmuştur? Yoksa başka tercih nedenleri mi vardır? Eğer Hollanda ile Nehir Taşımacılığı konusunda hibe Kredi anlaşması olacaksa, bu işbirliğinin yararlı olabileceğini de söyleyebilirim.

Ayrıca, yurt dışındaki bir üniversiteye, Ankara’dan ihale izni almadan imar planlama çalışması yaptırılması birçok prosedür gerektirir. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Dunu farketmiş olacak ki, kendisine yeni bir yol bulmuş görünüyor. Kendileri bu planlama işinin finansmanını ATSO ile Ticaret Borsasının üzerine yıkmış durumdalar. Bu iki sivil toplum kuruluşu 60.000 Euro tutan proje finansmanının karşılanması için kendi meclislerinden yetki almış durumdalar. Bu paranın 30.000 Euro’sunu ATSO, 30.000 Euro’sunu Ticaret Borsası ödeyecekler. Bu iki saygın sivil toplum kuruluşunun, topluma karşı sorumlu davranışları alkışlanacak seviyededir. Keşke her sivil toplum kuruluşu aynı duyarlılıkta olsa diye düşünüyorum. Bu noktada ilgili kuruluşları da uyarmak istiyorum. Yaptıkları para aktarımlarını yasal şekillerde yapsınlar. Adapazarı gibi bir yerde bu işlere çomak sokan çok olur.

Ancak, bu konuda anlayamadığım şeyler de bulunuyor. Avrupa Birliği’nin proje karşılığı vermeyi taahhüt ettiği ve henüz kullanmayı beceremediğimiz o kadar çok hibe kredisi varken, niçin bu yola gidilir? Delfi Üniversitesinin uzmanlık alanı imar planlama mıdır? Türkiye’de bu işi yapacak yerli üniversite bulunmuyor mu? gibi sorulara cevap aramak yerinde olacaktır.

Bu konudaki bir başka soru ise; Henüz “Adapazarı Kent Bütününün” yani sınırları ortak, alt yapısı ortak, ulaşımı ortak, sistem olarak bir bütün olan şehrin henüz imar planlarında eksiklikler dururken, böylesine büyük bir alanın planlamasına girişmek faydalı mıdır? (pırları yanlış çizilmiş bir büyük şehir alanının düzeltilmeden planlamasına gitmek doğru mudur? Bu bir Kaynak israfı değil midir? Belediyede bu planları yapacak ehil kadrolar yok mu? Danışmanlık yolu denenerek uzman danışmanlar bulunamaz mı?

Yapılacak bu nazım imar plânları şayet sizin deprem sonrası yaptığınız gibi uygulamada yok sayılacaksa, o zaman niçin yapılıyor? Büyükşehir imar planlarının içerisinde kalan “Köyler” çok iyi planlanmak zorundadır. Şehir mantığı bu köylerde uygulanamaz. Şehrin gelişme bölgelerinde olmayan köyler, planlama dışında bırakılmalıdır. Onlara kendilerine özel planlama teknikleri kullanılmalıdır. Hatta bize özgü “Tarımkent” ye” Köykent modelleri üretilmelidir.

Bu çalışmaların yapılmasının yaranı olacağına inanan biri olarak, sadece dikkatli davranılması gereğine işaret ediyorum. İyi niyetle yapılanların şehirde nasıl propaganda edildiğini yaşamış biri olarak, bu çalışmaların herkesin gözü önünde yapılmasının faydasına inanıyorum. Sonradan üzerinde değişiklik yapılması kesin olan konuların işin başından ayıklanmasının pratik olacağını söylüyorum. Önemli olan imar planı yapmak değildir. Asıl önemli olan elinizdeki planı uygulama başarısıdır.

Hep birlikte bekleyip göreceğiz. Birçok konuda olduğu gibi, umarım sonradan bu konuda da “Dağ fare doğurmaz” Çünkü şehrimizin sıra dışı projelere ve sıra dışı yöneticilere her zamankinden fazla ihtiyacı bulunuyor.