Denktaş’ın Ardından

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Adapazarı ziyaretinin hem Adapazarı için, hem de kendileri için faydalı olduğu düşüncesindeyim. Sayın Denktaş, şehrimizde önemli ziyaretlerde bulundu. Sakarya üniversitesi’nde ve ATSO’da konuşmalar yaparak Kıbrıs’ın dünü, bugünü ve yarını konusunda önemli bilgiler verdiler. Adapazarı ve özellikle Sakarya Üniversitesi adeta bağrına bastı.

O’nu dinlerken oldukça duygulandım Kıbrıs Türkü’nün mücadelesi ve o günkü zorlukları düşündüm. Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ve 1963 Erenköy direnişini hatırladım. Kıbrıs’ta ilk köprübaşı Erenköy’dür. İstanbul’dan toplanan üniversiteli gençler, bulabildikleri derme-çatma silahlarla üstelik gecenin zifiri karanlığında sandal ve kayıklarla Erenköy’e çıkmışlardır. Türk mücahitleri ile birlikte omuz omuza Rumlarla savaşmışlardır. Erenköy direnişi o günden bugüne hala sürmektedir. Erenköy’le KKTC sınırları hala birleşmemiştir. Erenköy KKTC toprağı olmakla birlikte, hala karadan KKTC ile yolu yoktur. Ancak denizden Erenköy’e ulaşabilmek mümkündür. Onun için Erenköy direnişi, Kıbrıs’ın Türk tarihinde önemli bir noktayı oluşturur.

Denktaş, verdiği konferansta çok önemli şeyler söyledi. AB’nin çifte standartlarını örnekleri ile belirtti. Batının adalet ve hukuku, nasıl çıkarları için çiğnediğini, Rumlar’ın Kıbrıs Devleti’ni yıktıkları halde niye resmi Kıbrıs Cumhuriyeti’ni temsil ettiklerini anlattı. Kıbrıs’ın 1960 Roma Antlaşmasına göre, Türkiye AB’ye girmeden üye olamayacağını belirtti. Kıbrıs ta yıllardır batının paraları ile ajanlığını yapanların söylediği yalanların nasıl boşa çıkarıldığını, zamanlamanın KKTC’nin insiyatif almasının şimdi en doğru zaman olduğunu anlattı. Konuşmasını yoğun alkış ve destekle tamamladı.

Sonra SA.Ü.öğrencilerinin sorularını cevapladı. Kıbrıs için düşündüğü 2 kesimli, eşit ve egemen devletlerin ortaklığını  arzuladığını ifade etti. İnisiyatifi KKTC’nin alabileceklerini belirtti. O’nun da konuşması esnasında çok duygulandığını hissettim. Türkiye’ye ve Türk Milleti’ne defalarca teşekkür etti. Elini öpmek isteyen cüzilerimize şükranlarını belirterek; “Ben sizin elinizi öpmeliyim” dedi. Kısacası alçak gönüllü, zeki, çok iyi İngilizce, Rumca bilen, tecrübeli bir büyük devlet adamı tablosu çizdi. Rauf Denktaş gibi evlatları olan bir millete ne mutlu.

SA.Ü. öğrencileri, çağdaş, açık fikirli, milli davalar etrafında toplanabilen arzuladığımız Türk gençliğinin temsilcisi oldular. Denktaş’a konferans salonuna geliş ve gidişlerinde tezahüratta bulundular. Medeni cesareti olan sorular sordular. Sanırım Sayın Denktaş da gördüklerinden çok memnun oldu.

Adapazarı ve Sakarya halkı, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı her gittiği yerde büyük bir sevgi ve hayranlıkla bağrına bastı. Şimdi Sakarya Üniversitesi’nden beklediğim, bu tür davet ve toplantıların devam ettirilmesinin.şehir kültür hayatına, katkısının görülmesidir. Üniversitemiz dün çok olumlu puanlar aldı. Kendilerini yürekten kutluyorum.