Gar Meydanında Yasa Dışı İmar Uygulamaları
Gar Meydanında yapılan imar değişikliklerini uzmanlarla birlikte incelediğimizde önümüze çıkan sonuçlara bir taraftan gülüyor diğer yandan üzülüyoruz. Kamuoyunu aydınlatmakla görevli bir yazar olarak edindiğim bilgileri siz değerli okuyucularıma ve ilgili yasaları korumak ve denetlemekle görevli yetkililere duyuruyorum.
Öncelikle konunun iki ayrı boyutu bulunuyor. Bunlardan birincisi;”meydan ve yeşil alan” olarak 8.6.2000 tarihinde 15/66 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan Gar Meydanının bir kısmının 4.9.2006 tarihinde 8/196 sayılı Merkez Belediye Meclisi ve daha sonra Büyükşehir Belediyesinin onayı ile “ticaret alanına” çevrilmesidir. Bu kararın gerekçesi maalesef kararda belirtilmemiştir. Oysa 3194 sayılı İmar Kanununun uygulaması ile ilgili “plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik” in 27.maddesinin 2.fıkrasına göre ” İmar planındaki bir sosyal ve teknik alt yapı alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir.” şeklinde tarif edilmiştir. Bu imar değişikliğinin kamu yararına olmadığı çok açıktır. Bu kararın Danıştay 6.Dairesinin ATSO ’nun temyiz isteğini reddeden 2005/3542 sayılı kararının gerekçesine de uymadığı da açıktır.
Ancak ikinci nokta daha elim bir imar suçunu oluşturuyor. Gar Meydanında uygulanan arazi düzenlemesi 3194 sayılı imar kanunun 18.maddesine dayanılarak 2981/3290 sayılı yasaya göre yapılmış bir “şuyulandırma” çalışmasıdır. 2981 sayılı yasa “ imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılarla” ilgilidir. Oysa Gar meydanında bunun tercih edilmesi bir acemilik olarak karşımıza çıkıyor.Yine de yapılan çalışmaların özetini verirsek Semerciler Mahallesi 57 pafta 349 adada yol olarak benim zamanımda yol olarak istimlak edilmiş ve tapu kütüğünden düşülmeyen halen yol ve meydan olarak kullanılan 1,2,13 nolu parseller Merkez Belediyesi adına,26,28,34 nolu parseller Adapazarı Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı iken buralardan artan yol fazlaları ile İmar Kanununun 18.Maddesine göre meydandan alınan düzenleme payları birleştirilerek 349 sayılı ada öldürülmüş ve yerine 3052 numaralı “ticaret alanı” olan yeni imar adası ihdas edilmiştir.Bu adanın 7 nolu parseli Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ,8 nolu parseli ise Merkez belediyesi adına tescil edilmiştir.Bu parseller Katlı Pazar yerinden Gar alanına ve mevcut Atatürk Heykeline doğru geçişin olduğu ve halen meydan olarak kullanılan noktadadır. Şayet buraya inşaat olursa Gar merdivenleri ile arada dar bir geçiş noktası kalacaktır.Halkımıza sabırlar diliyorum.
Bu noktadan sonra yasadışı uygulamalar başlamıştır.İmar Kanununun 18. maddesinin değişik üçüncü fıkrasına göre” Değişik üçüncü fıkra: 3/12/2003-5006/1 md.) Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.” şeklinde değerlendirilmesi gerekirken tam aksine bu yerler rant amacı ile satışa çıkarılmıştır. Buna göre “18.madde uygulaması “ticari arsa” üretmek ve satmak amacı” ile yapılamaz. Şayet bu yapılırsa bize göre ceza gerektiren suç olur. Doğru kararı şüphesiz ilgili yasanın denetçileri ve mahkemelerimiz vereceklerdir.
Nitekim Merkez Belediyemizin 8 nolu parseli bu hafta ihale ile 1 milyon 50 bin YTL ye sattığını söylediler. Arsayı alanlarında Güneşler Belediye Başkanı Necdet Tömekçe ve iş adamı Halit Evin olduğunu duydum.Büyükşehir Belediyesinin de 2 Ekim 2007 günü ilgili arsayı satacağı gazetelerde belirtiliyor.Ben kuşkucu biriyim.Acaba Büyükşehir Belediyesi böyle sorunlu bir konuda satıştan vazgeçerek Merkez Belediyesini gafil avlamış olur mu?