Hataların Bedelini Halka Ödetmek

Yerel demokrasiler olan belediyeler ve il özel idarelerini yöneten seçilmiş veya atanmış yöneticiler, zaman zaman hatalı kararlar da alabilirler. Hatta bu hatalı kararlara belediye ve il daimi encümenleri de katılabilirler. Eğer yöneticiler hatalarının farkına varırlar ve hatalarını düzeltirlerse halk bundan zarar göremez. Ancak bazı baskı grupları ve kötü amaçlar söz konusu ise bu hatalarından dönmezler ve doğacak zararları halka ödetirler.

Nitekim, bu tür yanlış kararlardan biri de, Adapazarı Gaz Dağıtım Anonim Şirketi olan AGDAŞ’ın ilk doğalgaz ihalesini Yap-İşlet-Devret modeline göre olan Zemin İnşaat Firması’nın sözleşmesinin iptalinde yaşanmıştır. Hazırlanan ihale şartnamesi ve sözleşmesi, işinin uzmanı olmayan kişilerce hazırlandığından birçok eksik ve ilgili kanuna uymayan hükümlerle doludur. Zemin İnşaat Firması da bunlardan faydalanarak belediyeden ya da o zaman Belpaş A.Ş. yoluyla belediyenin hakim olduğu AGDAŞ’dan yüklü miktarlarda tazminat talep etmiştir. İlgili firma ile uzlaşamayan belediye ve AGDAŞ’ın yöneticileri ihale sözleşmesini, firmanın zamanında işini yapmadığını neden göstererek tek taraflı olarak fesh etmişlerdir.

Ancak Zemin inşaat Firması da AGDAŞ’ın kendilerine plan taahhütlerini yerine getirmediği iddialarıyla adli makamlara başvurmuştur. Açılan davalarda konu, işin uzmanı olan kuruluşlara bilirkişi olarak aktarılmış ve sırası ile İGDAŞ, BOT AŞ ve 3. Bilirkişi heyetlerine sunulmuştur. Ancak her seferinde bilirkişi heyetleri AGDAŞ ve dolayısıyla belediyeyi haksız görmüş ve tazminat ödenmesi konusunda kararlar almışlardır.

Dolayısıyla, uzman olmayan yöneticiler ve onların hazırladığı sözleşmeler yüzünden ilgili firmaya tazminat ödenmek zorluğu ile karşılaşılmıştır. Bu tazminat ufak-tefek bir tazminat olmayacaktır. Yaklaşık olarak açılacak yeni icra davaları ile bu rakam 5-20 milyon ABD doları boyutlarındadır. Yani hem yapılmış, hem de böyle yüklü tazminat ödemesi önümüze çıkmış durumdadır.

Şimdi; halk adına sormak lazım. Bu parayı ödemek şayet belediyeye düşerse, bunun sorumluları kimlerdir? Niçin sağlam sözleşmeler yapılmamıştır? Bu parayı belediye ödemek zorunda kalırsa, sorumlulardan tahsil yoluna gitmek zorunda kalınmayacak mı? şu anda yapılacak başka hukuki tedbirler yok mu?

Bence, şu andaki görevde bulunan zamanın yöneticileri, bunun tedbirlerini acilen almalıdırlar. Seçimlerden önce ilgili firma ile uzlaşma yollan arayarak anlaşmalıdırlar. Yoksa belediyede değişecek idare, bu paralan sorumlularından tahsil edecektir. Bizim bu noktadaki görevimiz, halkımızı olup-bitenden haberdar etmektir. Yöneticilerimizi uyarmaktır. Yapılan hataların cezasını halkımıza ödettirmemektir. inşallah belediye ve eski AGDAŞ yöneticileri bu işi kazasız-belasız çözenler. Yoksa bu konu uzar gider.