Yerel Yönetimler ve Modernleşme
Yerel yönetimlerimiz, her gün artan ye çeşitlenen hizmetleri ile halkımızın yerel ve ortak ihtiyaçlarını karşılamaya uğraşıyorlar. Bu ihtiyaçların bazıları karşılanırken, bazıları elde olmayan nedenlerden ötürü yapılamıyor. Eğer yasal zorluklar yoksa; Genellikle yerel yönetimlerin ana sorunu; Planlama, projelendirme ve uygulama süreçlerindeki aksaklıklar olabiliyor.
Bunlara ilave olarak organizasyon yapılarının hantallığı, yönetici personelinin yetersizliği, bilimsel metodların uygulanmaması, süreç analizleri ve iyileştirme noksanlığı, swot analizleri, performans ölçümlerinin yokluğu, hedeflere göre stratejik planlama eksikliği, misyon ye vizyon yetersizlikleri, insan kaynakları ile mali kaynakların geliştirilmesine verilen önemin derecesi vs. gibi bir çok unsur hizmetlerin aksamasına neden olabilir.
Bence Avrupa Birliği neden gösterilerek yapılan değişim çalışmalarına, yerel yönetimlerimiz de yasal düzenlemelerle birlikte yeni anlayış ve bilimsel çalışmalarla katılmalıdırlar. Sadece yasaları güncelleştirmek gelişme için yeterli değildir, önemli olan; Uygulamaları yakından etkileyen süreçleri ve sistemi iyileştirmektir. Yalın yönetim hedefine ulaşmak için daha çok çalışmak gerekiyor. Yerel yönetimlerin sorunlarına sadece siyaset gözlüğünden bakmak konuyu kavramak açısından yeterli olmaz. Burada siyasete tamamlayıcı bir unsur olarak bakmak yelinde olacaktır.
Süreç analizlerinin ye iyileştirilmesinin en büyük faydasını vatandaşlarımız görecektir. Çünkü; verilen hizmetlerin hem işlemleri hem de süreleri kısılacaktır. Yerel yönetimler ise en büyük faydayı maliyetlerin düşmesi, işlem sürelerinin kısılması ve işçiliklerin azalmasında göreceklerdir. Şehrimizin ve ilimizin ortak vizyonunun yeniden ve gerçek unsurlara dayandırılarak tespiti, şehir kimliğimizin ortaya çıkmasına da neden olacaktır. Şehrin insan kaynaklarının hangi meslek, sanat ve kültür hedeflerine daha uygun olduğu, hep bu araştırmalar sırasında ortaya çıkabilir.
Yapılacak çalışmalar, yerel yönetimlerimizin bilimsel yönetimi için modernleşme ve gelişme anlamına gelecektir. Bu çalışmaların bazılarının yapılması, yasal açıdan mümkün olmayabilir. Kimi yerde kuruluş yasaları, kimi yerde mevzuat, kimi yerde dar düşünceli yöneticiler bu işe engel olabilir veya bu çalışmaları gereksiz görebilirler. Ancak, unutmamamız gereken şey, bilime dayanmadan gelişme ve ilerlemenin olmayacağı gerçeğidir.
İlimizin gurur kaynağı T.C Sakarya Üniversitesi, bu potansiyel ve kapasiteye sahiptir. Yerel yönetimlerimiz ile birlikte bir çok başarılı projeye imza atılabilir. Valimiz Nuri Okutan ise, İl Özel İdaresi ve belediyelerimizi yeni hedef ve vizyona götürecek beceri ve ataklığa sahiptir. Büyükşehir Bel. Bşk. Aziz Duran ve diğer belediye başkanlarımız işe artık gerekli tecrübe ve yeterli bilgiye sahiptirler. Sivil toplum kuruluşlarımız ye milletvekillerimizle birlikte artık yeni Sakarya ve yeni Adapazarı için hep birlikte yen; ufuklara yönelmeliyiz. yeni hedefler ye projeler üretilmeli, değişim ye gelişime açık olmalıyız. Birbirimizle uğraşacak zaman yoktur. Tehditler ve fırsatlar önümüzde durmaktadır. Başarabilirsek Sakarya’nın önü açılacak ve evlatlarımız daha gelişmiş ye daha modern bir şehirde yaşayacaklardır.