Belediyelerde Başarı Kriterleri
Bilindiği gibi belediyeler “Beldenin yerel ve ortak bütün ihtiyaçlarını karşılamakla” görevlendirilmiş kamu kuruluşlarıdır. Belediyeler bu ihtiyaçları karşılamak üzere çalışırken, onların bu hizmetlerine taraf olan halk da onları izlemekte ve değerlendirme yapmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda, belediye yönetimlerinin başarılı olup-olamadıkları seçim dönemlerinde karara bağlanmaktadır.
Şüphesiz çoklu algılama ve kesinleşmiş fikre dayanan bu değerlendirmeler siyasi özellikler taşımaktadır. Ancak bu siyasi sonucu oluşturan fikrin alt yapısında bireysel tatmin yatmaktadır. Bu ortak düşünceyi oluşturan, sağlam ve yeni bilgi aktarımı ile doğru değerlendirme becerisi olmaktadır. Eğer bu bilgi aktarımı sahte ve yanıltıcı ise kitleler kandırılmakta ve hatalı kararlar alınmasına neden olunmaktadır.
Halbuki yönetim bilimi, konusundaki her şeyi ölçebilen bir yapıya sahiptir. Eğer belediyeleri de “Hizmet üreten bir işletme kabul ederseniz belediyelerin de başarıları ölçülebilir. Bilimsel başarı ile propaganda edilen başarı asla aynı olamaz. Aslında belediyelerin başarısının ölçülebilmesi, devletin belediyelere vereceği idari ve mali desteğin planlanmasında da kullanılabilir. Örneğin, genel bütçe, vergi paylarının İller Bankası’na aktarılmasında nüfus ölçüsüne ek olarak ölçü alınabilir. Bu başarı değerlendirmesi hem belediyeyi kurum olarak, hem de yöneticilerin bireysel becerilerini kapsayabilir. Bu değerlendirmelerin, hizmete taraf olan halk ve tarafsız uzmanların yönetimindeki devlet ve üniversite işbirliği ile yapılması, en doğru yöntem olacaktır.
Belediyelerin başarı kriterleri olabilir? Bana göre belediye yönetim sisteminin öncelikle belirlediği temel hedeflere hizmet edecek bir “Stratejik planı” olmalıdır. Bu planı uygularken otorite boşluğu yaratmadan, etkili bir işbölümü ve takım ruhu oluşturulmalıdır. Belediyede görev alacak insan kaynağını seçerken bilimsel özelliklere sahip personel seçim sistemine göre hareket edilmelidir. Yani akraba ye parti tercihlerinden çok, özelliklerine göre insanlar seçilmelidir. Verimli çalışma ortamı sağlamak için terfi ve ücretler gibi konularda insanlar arasında ayırım yapmamak gerekir. Problem çözme yeteneği ile kariyer geliştirme olanaklarının belediye personeline kazandırılmasına çalışmak, ileriye atılmış bir adım olacaktır. İşten ayırma ve ayrılma kararlarının çalışanları tatmin etmesi de çok önemlidir. Haksız yere işten atılan ve hakları zamanında ödenmediği için tatmin olmayan insan unsuru başarıyı etkilemektedir.
Bir başka başarı kriteri de “Finans Kaynaklarına Ulaşma Yeteneğidir” Bulunan kaynakların verimli kullanılması, aşırı dış ve iç borç stokunun durumu da başarıyı etkilemektedir. Eğer başarı (performans) kriterleri kontrol edilebilirse, belediye “Güvenilirlik” özelliği kazanacaktır.
Başarının bilimsel yöntemlerle ölçülmesi sonucunda, elde edilen sonuçlarla standartlar karşılaştırılır. Başarı böylelikle değerlendirilir. Bu değerlendirmede temel kriterler etkinlik, verimlilik, kalite, yenilik, çalışma yaşamının düzeyi, bütçeye uygunluk olarak sıralanabilir. Bu kriterleri yerine getirip seçimleri kazanamayan çok.belediye yönetimi ve başkanı vardır. Örneğin, Arif iye eski Belediye Başkanı Seyfettin Kubilay çok başarılı bir yönetim göstermesine rağmen seçilememiştir. Yanlış bilgilendirme ve bireysel tatminsizlik bu sonucu doğurmuştur.
Eğer kendimize bilimi önder edinirsek problemlerimizi çözer ve tarihe damgamızı vurabiliriz. Bunun tersi kaos, anarşi ve yıkım olur. Milletimiz ve Adapazarlılar buna layık değildir. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır.