Şehrimin Işıkları Sönmesin

“Şehrimin Işıkları Sönmesin”, sadece elinizdeki kitabın adı değil, aynı zamanda bir eski Şehr’ül Emin’in feryadıdır. Yazarın, bundan başka üç beş kitabı daha dolduracak yüzlerce makalesinden sizin için seçtiklerimizi okurken, sizin de bu haklı feryada katılacağınıza inanıyorum.

Etçioğlu’nu, vaktiyle Adapazarı halkının hafızasında, yapmış olduğu hizmetlerle silinmez izler bırakmış bir Belediye Başkanı olmanın ötesinde; yabana atılmayacak bir erbab-ı kalem olduğuna, gözünüzü değdirdiniz satırların şehadet ettiğini göreceksiniz.

Adapazarının yerli eşrafından olan Erkal Etçioğlu, Kasapzade’lerden Yekta Bey’in oğludur. Yekta Bey, Ağır Bakım ve Adapazarı Şeker Fabrikası’nda Makine Ustabaşısı olarak görev yapmıştır. Yekta Bey’in babası, Adapazarı’nda kurulmuş bulunan Türk Ticaret Bankası Müfettişlerinden Aziz Bey ise; Osmanlı’nın, (Karakeçili Aşireti gençlerinden oluştuğu için en çok güvendiği Muhafız Alayı olan) Ertuğrul Alayında tamamladığı vatani vazifesinin akabinde, Kurtuluş Savaşı’na katılmış olup; torunlarının iftiharına vesile olan “İstiklâl Madalyası” ile “Gazi”liği tescil edilmiştir. O’nun da babası, Hüseyin oğlu İbrahim Efendi ise; Osmanlı idaresinde “Jandarma Bölük Emini” rütbesiyle emekli olduktan sonra Türk Ticaret Bankası kuruluşunda ortak ve veznedar olarak görev yapmıştır.

Türkiye’nin “En Genç Belediye Başkanı” ünvanına sahip olan Etçioğlu, görevi devrettikten sonra bir köşede oturmamış, sevdalısı olduğu Adapazarı için ürettiği fikirlerini, dış dünyaya gözleri kapalı, kulakları tıkalı yöneticilere duyurmak için kaleme aldığı makaleleri gazete köşelerinde de yayınlayarak, Şehr-ül Emin’lik vazifesinden sonra “Şehrin Ak Sakalı” olmuştur.

Dursun Yelken